hlavná stránka
emu olej
   rozbor emu oleja
   chemické zloženie
   účinky
   použitie
   výrobky
   napísali ste nám
   zoznam predajní
   objednávka
   články v médiách
o emu
  osvedčenia o chove
  recepty
  emu vajcia
  fotogaléria


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

* kúpte výrobky z emu oleja pre celú rodinu a ušetríte, okrem toho poštovné a balné zdarma

 

 

Zloženie mäsa:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Časté otázky         Ohlasy      Fotogaléria    Objednávka       Kontakt  
 

 

Mäso 

- zdravé a výživné

- červené mäso s vysokým obsahom železa a bielkovín a nízkym obsahom tuku a cholesterolu

- chuť a štruktúra emu mäsa je porovnateľná s hovädzím mäsom zvierat kŕmených zelenými natívnymi krmivami

- udržuje si skvelú kombináciu chuti a zdravej výživnej hodnoty, ktorú nejeden konzument ocení

- charakteristikou sa blíži k extra chutnej hovädzine, avšak sú tu rozdiely: mäso je zvlášť tmavé bez typického mramorovania, tuk sa ukladá vo vrstve medzi chrbtovou svalovinou a kožou

- pri správnom opracovaní sa na svalovine nenachádza takmer žiadny tuk s výnimkou vnútornej strany stiahnutej kože

- emu majú zvláštne spojivové tkanivo medzi svalovinou, ktorú nazývame "šedou kožou"

- pri pečení dokáže okolo svaloviny (mäsa) vytvoriť pevnú "kôru", ktorá nie je pre konzumenta žiaduca (preto ju treba pred prípravou odstrániť)

- nakoľko mäso neobsahuje veľa tuku, nevyžaduje si dlhú dobu prípravy a vysokú teplotu pri príprave varením ako niektoré iné druhy mäsa

-  prípravu však netreba uponáhľať

 - jatočný EMU vyprodukuje okolo 18 kg čistého mäsa, ktoré sa vzhľadom a chuťou podobá na hovädzinu, má však oveľa nižší obsah cholesterolu a tuku. Pri dnešnom trende zdravého stravovania sa a šíriacom sa výskyte rôznych nebezpečných chorôb iných hospodárskych zvierat ako napríklad choroba šialených kráv, slintačka a krívačka, mäso EMU sa stáva populárnejším zo dňa na deň. V racionálnej výžive sa radí pred mäso jahňacie, kuracie alebo morčacie.

Nutričné zloženie mäsa a porovnanie jednotlivých druhov

  RDI zverina pštros emu hovädzie bravčové
Bielkoviny (g) 50 26,5 26,2 28,4 Ů 25 27,4
Tuk (g) >65 8,2 7,1 4,7 Ú 16,4 13,2
% NMK v tuku   52 90 25 Ú 39 26
Cholesterol (mg) >300 98 83 87   81 102
Železo (mg) 18 3,4 3,4 5 Ů 2,4 1,9
Energ. hod (kcal)   189 175 164 Ú 255 235
Meď (mg) 2 0,13 0,14 0,24 Ů 0,09 0,09
Sodík (mg) >2400 78 80 65 Ú 70 107
Horčík (mg) 420 23,9 22,6 28,7 Ů 21 24
Mangán (mg)   0,013 0,017 0,03 Ů 0,016 0,02
Fosfor (mg) 1000 228 224 269 Ů 160 196
Draslík (mg)   364 323 375 Ů 312 270
Selén (mg)   10 34 44 Ů 19 37
Zinok (mg) 15 5,2 4,3 4,6   5,4 2,9
Kyselina listová (mcg) 420 8,2 14 9   9 7
Vit. B12  (mcg) 6 2,3 5,7 8,5 Ů 2 0,33
Vit. B6  (mg) 2 0.47 0,5 0,83 Ů 0,37 0,39
Tiamín (mg) 1,2 0,5 0,21 0,32   0,06 0,05
Niacín (mg) 16 9,3 6,6 8,9   4,7 4,8
Riboflavín (mg) 1,3 0,33 0,27 0,55 Ů 0,26 0,17

Koža - aj po vypracovaní je prestúpená olejom, ktorý zabraňuje postupnému vysychaniu a lámaniu, preto ostáva dlho flexibilná a mäkká. Pre svoj nenapodobiteľný atraktívno-dekoratívny vzhľad, ktorý jej dávajú perové ložiská je žiadaná v rôznych odvetviach módneho priemyslu - na výrobu kabeliek, peňaženiek, opaskov, nohavíc obuvi a podobne.

Olej  - získavaný z hrubej vrstvy podkožného tuku na chrbte, asi 6 litrov z dospelého vtáka, má hlboko penetračné schopnosti a silné protizápalové účinky. Je netoxický, antibakteriálny, antimikróbny. Má hojivé účinky pri rôznych poraneniach kože a pichnutí hmyzom. Po stáročia ho používali pôvodní obyvatelia Austrálie na liečenie celého tela a cenili si ho ako všeliek.

...viac o Emu oleji sa dozviete tu....

Vedľajšie produkty  -   Vajce - jeho obsah je konzumovateľný po bežných kuchynských úpravách. Škrupina o hrúbke 13-15 mm sa dá spracovať maľovaním, gravírovaním do nekonečného množstva dekoratívnych predmetov. Podobné uplatnenie majú aj pazúry, z ktorých sa vyrábajú unikátne šperky s neopísateľnou štruktúrou.   

Zaujímavosti o Emu hnedom:

  • Milé, zvedavé a prítulné zvieratá.
  • Samička znáša vajcia v tmavo zelenej škrupine.
  • Na vajciach sedí samec a počas inkubácie (48-52) dní nežerie, nepije, nejaví záujem o okolie. Posledné roky sa kurčatá častejšie liahnu v inkubátore.
  • Kurčatá v mladom veku poskakujú, vyzerá to akoby tancovali